Sebanyak 50,000 Liter Air Setahun Dibazirkan Oleh Rakyat Malaysia

Menurut laporan Free Malaysia Today 2016, purata keseluruhan pembaziran penggunaan air di Malaysia adalah sebanyak 50,000 liter air setahun. Ini melebihi penggunaan air di negara besar seperti United States dan Australia pada tahun yang sama.

Rakyat Malaysia juga dikatakan tidak berhemat menggunakan air, sebanyak 300 liter yang dibazirkan setiap hari.

Menurut laporan says.com seseorang memerlukan 165 liter air untuk melakukan sesuatu seperti mandi, basuh, dan minum. Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia menggunakan 330 liter air sehari, ini adalah dua kali ganda dari biasa dan mampu memenuhi keperluan orang lain.

Air adalah satu sumber yang amat penting dalam kehidupan seharian kita. Selain dijadikan bahan minuman, air juga diperlukan untuk membasuh baju, mandi, basuh pinggan mangkuk, buat susu anak, basuh kereta dan macam-macam lagi. Untuk anda yang sudah berkeluarga atau mempunyai anak kecil yang suka main air (mandi sampai setengah jam dalam bilik air), sudah tentu kita mahu berjimat selagi boleh supaya tidak terkejut melihat bil air setiap bulan.

Dalam bab penjimatan air ini, yang bertanggungjawab sudah tentulah kaum wanita (terutamanya si ibu). Yang laki-laki nie diorang reti guna air je. Bab jimat memang fail. Jadi hari ini, khas untuk kaum Hawa di luar sana, Abang Nara nak kongsikan 5 tips mudah untuk kita menjimatkan air, sekaligus mengurangkan perbelanjaan dan membolehkan anda shopping dengan duit lebih tersebut.

1. Basuh baju dengan muatan penuh

Kadangkala ada kaum Hawa yang terlebih rajin sampai baju kotor 2,3 helai pun dah nak masukkan dalam washing machine untuk dibasuh. Rileks dulu. Sabar. Simpan dulu baju kotor tue sampai betul-betul full untuk dibasuh dengan washing machine. 3 hari sekali basuh baju memang cantik. Jangan tetiap hari basuh. Membazir air.

2. Hanya flush selepas buang air besar

Bila kita buang air kecil, tak perlulah nak flush tandas tue. Isi baldi sehingga suku penuh dan jirus. Itu pun dah mencukupi. Setiap kali kita flush tandas, kita sebenarnya dah gunakan sebanyak 11 liter. Banyak kan? Kalau sehari buang air kecil 5 kali dan korang pam tandas tue, dah 55 liter. Ish, ish, ish. Membazir sangat-sangat tue.

3. Mandi tue jangan lama sangat

Selepas berkahwIn, satu tabiat wife tercinta yang Abang Nara perasan ialah dia kalau mandi memang lama. Boleh cecah 20 minit. Orang perempuan nie memang particular dan teliti apabila bab membersihkan badan ini. Tak boleh salahkan diorang jugak. Diorang mandi wangi-wangi untuk kaum Adam jugak kan?

Tapi untuk menjimatkan air, apa kata selepas ini anda potong separuh masa anda mandi di bilik air. Kalau selama ini mandi setengah jam, cuba kurangkan jadi 15 minit sahaja. Abang Nara yakin anda tetap akan kekal wangi, jelita dan menawan sambil boleh berjimat dalam penggunaan air.

4. Jangan guna air dari paip ketika basuh pinggan

Membasuh pinggan adalah satu usaha murni yang patut diterapkan kepada semua ahli keluarga kita. Lepas makan, kenalah pandai basuh pinggan masing-masing. Tapi kena guna teknik yang betul. Jangan guna air dari paip yang mengalir tanpa henti untuk membasuh pinggan. Sebaliknya sediakan satu besen berisi air. Ala yang macam kat kenduri-kenduri selalu kita nampak tue. Jimat pun jimat, mudah pun lagi mudah. Boleh basuh semua sekaligus.

5. Baiki paip yang bocor

Apabila kita nampak air menitis tanpa henti daripada paip, itu tandanya paip kita bocor. Tapi kadangkala kita buat bodoh je. Ala setakat menitis setitik dua macam tue, bukannya membazir apa pun. Ish, ish, ish. Sebenarnya bila korang tak baiki kebocoran ini, jumlah air yang menitis tersebut boleh mencecah 15 liter sehari. Tak ke banyak tue? Lain kali nampak je bocor, terus beritahu husband tercinta dan suruh dia baiki secepat mungkin. Selagi dia tak baiki suruh dia tidur luar. Hehehe…

6. Bayar bil Indah Water anda

Last but not least, selain daripada membayar bil air, janganlah kita lupa untuk membayar bil Indah Water. Apa itu Indah Water? Ish, ish, ish. Indah Water inilah yang memastikan air di rumah kita selamat dan bersih untuk digunakan dalam aktiviti harian. Kerja-kerja yang dilakukan oleh Indah Water ini termasuk dalam kategori 3D (Dangerous, Dirty and Difficult). Tapi, setiap bulan caj yang dikenakan hanyalah RM8. Murah kan?

Apabila korang basuh baju, mandi, buang air besar/kecil, basuh kereta dan sebagainya, korang tak pernah ke terfikir apa yang jadi kepada air yang kotor tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *