Perhatikan Wanita Ini.Awalnya Hanya Mahu Menumpang Teduh Di Rumah Kenalannya…Tapi Cuba Perhatikan Apa Yang Dia Lakukan Selepas Itu…

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video penuh)

Perhatikan wanita ini. Awalnya hanya mahu menumpang teduh di rumah kenalan. Tapi cuba lihat apa yang dia lakukan kemudiannya.. Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Kawan baik juga harus barhati-hati. Kadang-kadang bantu kawan, tapi kawan yang nak kenakan kita balik. Ini lah yang paling buat orang rasa sedih terhadap kawan cam ni. Seperti apa yang dipaparkan dalam video di bawah. Wanita yang dalam rumah bagi kawan dia masuk dan tumpang teduh. Oleh sebab prihatin terhadap kawan dia, wanita tu pun izinkan kawan dia masuk rumah. Tapi siapa sangka kawan dia akan buat perkara cam ni di rumah dia. Kalau bukan adanya CCTV di dalam rumah pasti tidak akan percaya kawan dia akan buat perkara cam nie.

Persahabatan sepatutnya menjadi salah satu perkara yang membuat kehidupan bernilai hidup, tetapi apa yang berlaku apabila rakan anda mengkhianati anda? Pengkhianatan tidak pernah menyenangkan, tetapi ia nampaknya hanya menyakiti sedikit lagi apabila ia datang dari orang yang anda pernah dekat. Jika anda telah dikhianati oleh rakan anda dengan cara ini, anda mungkin mengalami yang paling buruk yang boleh dilakukan oleh rakan anda kepada anda.

Apa-apa pun, info di atas adalah sekadar kongsi maklumat. Sekarang mari kita tonton video di bawah. Perhatikan wanita ini.Awalnya hanya mahu menumpang teduh di rumah kenalan.Tapi cuba lihat apa yang dia lakukan kemudiannya.. Saksikan

Sila tonton video:

Sumber

ANAK MURID DITANGKAP MENCURI. CARA GURU INI ‘URUSKAN’ MURIDNYA WAJAR MENDAPAT TEPUKAN RAMAI!

Guru ibarat lilin yang menerangi hidup seseorang manusia. Tanpa guru, tidak akan wujud insan yang berilmu, berpengetahuan, memiliki nilai-nilai murni dan berwibawa.

Peranan guru dalam mendidik kita semua adalah sangat penting kerana jika tersalah didikan, anak murid tersebut mungkin akan ‘sesat’ atau tersalah arah.

Dalam usaha untuk membentuk sahsiah diri seseorang haruslah dimulakan di peringkat kanak-kanak. Namun, tiada manusia yang sempurna di dunia ini. Kanak-kanak juga akan melakukan kesalahan tertentu.

Persoalannya, adakah hukuman harus dijadikan sebagai satu-satunya cara untuk  mendidik mereka?

Bagi guru bernama Mohd Fadli Salleh ini, nasihat atau bercerita mengenai kisah tauladan merupakan kaedah terbaik berbanding menggunakan pendekatan yang bersifat hukuman. Oleh itu, dia telah kongsikan satu peristiwa yang cukup memberi pengajaran buat kita semua.

Kredit: Facebook/Mohd Fadli Salleh

Kisahnya bermula apabila dua orang pengawas sekolah datang kepada guru ini untuk menyerahkan seorang murid Tahun Dua yang ditangkap atas kesalahan mencuri sekotak ensel warna di koperasi sekolah.

”Betul ke awak mencuri? Awak curi apa?”

Cikgu Fadli mengajukan persoalan tersebut dengan nada yang lembut. Bagaimanapun, pertanyaannya tidak dijawab dan pelajar berkenaan hanya tertunduk diam.

“Pandang muka cikgu. Cikgu tak suka orang berbohong dan cakap tipu dengan cikgu. Betul ke pengawas kata awak curi barang di kedai buku. Awak ambil apa?”.

Ketika itu, mungkin atas rasa bersalah, pelajar berkenaan tidak lagi mampu menahan air matanya dari mengalir. Setelah disoal, dia mengakui kesalahannya mencuri pensel warna kerana pensel warna miliknya banyak yang sudah hilang.

Malangnya, sewaktu dikejar pengawas, pensel warna yang dicurinya telah terjatuh ke dalam longkang.

Guru tersebut turut bertanya mengenai latarbelakang anak muridnya itu. Didapati dia masih lagi mempunyai ibu bapa malah bukan tergolong dalam kategori keluarga yang miskin.

Pelajar ini menjawab setiap soalan yang ditanya oleh Cikgu Fadli sambil teresak-esak sedangkan guru berkenaan tidak langsung memarahi atau mengugutnya dengan rotan. Tidak lama kemudian, guru ini bertindak menasihati pelajar tersebut supaya tidak lagi mengulangi kesalahan yang sama.

“Aku nasihatinya jangan mencuri lagi dan terangkan bahawa perbuatan mencuri itu salah. Tidak boleh mencuri meskipun duit langsung tiada.”

Setelah memberikan nasihat sambil menceritakan beberapa kisah tauladan, barulah anak muridnya itu bertenang malah mendengar dengan penuh khusyuk.

Cikgu Fadli kemudiannya melakukan satu tindakan yang mungkin tidak terfikir oleh orang lain. Tetapi, niat baiknya itu diyakini dapat mengubah murid berkenaan supaya menyedari akan kesalahannya.

“Awak nak pensel warna tak? Cikgu hadiahkan untuk awak. Cikgu ada banyak pensel warna. Lap air mata itu dulu.”

Mendengarkan sahaja ayat tersebut keluar dari mulut gurunya, pelajar ini terus menuruti segala arahan. Dia mula mengelap air matanya dan menerima sekotak pensel warna jenama Luna dengan hati yang gembira.

Kredit: Facebook/Mohd Fadli Salleh

Menurut Cikgu Fadli, sebaik sahaja dihadiahkan pensel warna tersebut, mata murid berkenaan yang pada awalnya dipenuhi air mata kesedihan kini bertukar dengan senyuman kegembiraan.

Seorang murid yang ketakutan dan kesedihan kerana ditangkap mencuri kini menjadi murid yang gembira dan ceria selepas menerima sebekas pensel warna.

“Kadang-kadang, bukan semua kesalahan perlu kita balas dengan hukuman. Kadang-kadang, memaafkan itu lebih diingati. Kadang-kadang, sebuah hadiah itu mampu mengubah sikap berbanding hayutan rotan dan makian kejam. Kadang-kadang, apa yang kita buat hari ini membentuk jati diri seseorang 20 tahun nanti”.

Semoga kisah perkongsian Cikgu Fadli memberikan manfaat kepada anda semua.

Sumber: Mohd Fadli Salleh

Via Era Baru Via Awakcomel

Lagi Artikel menarik DiBawah….

BUDAK SOLAT DI KEBUN ALAS DAUN PISANG. INI KISAH SEBENAR BUAT RAMAI INSAF

Baru-baru ni viral gambar seorang budak solat di kebun bapanya dengan beralaskan daun pisang dan mendapat pujian ramai. Selepas wartawan buat siasatan, ini kisah sebenarnya buat ramai respek. Allahu. Jom baca dan kongsikan.

KISAH SEBENAR

Sebuah foto yang dimuat naik seorang pengguna Twitter baru-baru ini menjadi viral di media sosial. Akaun dengan nama @ana_khoz itu telah memuat naik gambar seorang budak lelaki yang sedang mendirikan solat di kebun milik bapanya.

Dalam foto tersebut, kelihatan budak lelaki itu hanya mengenakan sarung untuk menutupi tubuhnya yang tidak mengenakan pakaian. Sementara itu, dia juga dilihat hanya menggunkan daun pisang sebagai alas pengganti sejadah.

“Di tengah kesibukan membantu orang tua, dia tidak lupa akan kewajipannya untuk menjalankan ibadah solat walau hanya dengan beralaskan selembar daun pisang. Subhanallah,” tulis @ana_khoz.

Dalam keterangan foto yang dibuat Ana, menjelaskan bahawa budak lelaki yang berasal dari Tuban, Jawa Timur itu sedang membantu orang tuanya bekerja di kebun. Walaupun tidak memiliki ruang solat yang selesa, tapi budak tetap itu tidak lupa menunaikan solatnya.

MENDAPAT PUJIAN NETIZEN

Salat di Kebun Beralaskan Daun Pisang, Bocah Ini Tuai Pujian

Ketaatan budak lelaki itu dalam menjalankan perintah agamanya telah mendapat banyak pujian dari netizen. Kebanyakan dari mereka terharu dan berharap yang budak lelaki itu dapat menjadi contoh bagi anak-anak yang lain.

“Saya yang non muslim juga merasa kagum dengan beliau, semoga anak-anak kita yang lain dapat mencontohi beliau dalam beribadah,” komentar @N_Kuslan.

“Soleh benar anak ini. Beruntung orang tuanya mempunyai anak yang taat seperti dia,” ujar @IbuPertiwiku.

“Jgn pertikaikan segala kekurangan (tempat ibadah) yg dia lakukan saat solat tpi lihatlah niat hatinya untuk tetap beribadah kepada Tuhannya dalam segala keadaan,” tulis @GunRomli.

“Bererti,orng tuanya sangat luar biasa dlm mendidik anaknya, hingga anaknya merasakan bahawa solat adalah keperluan hidup yg tidak blh ditinggalkn,” kata @ana_khoz.

Bagaimana pula pendapat anda..?

Sumber; Awakcomel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *