Cara Azad Dengan Eira Syazira Mendidik Anak Mendapat Perhatian Dan Pujian Orang Ramai.

Pelakon Azad Jazmin atau nama sebenarnya Azad Jazmin John Louis Jeffri, dipuji orang ramai kerana cara dia dan isteri mendidik anak mereka dari kecil.Ibarat kata orang, meluntur buluh biar dari rebungnya.

Era moden ini, didik anak cara Rasulullah selalu dilupakan. Zaman gajet yang serba canggih ini memerlukan ibu bapa yang bijak dalam mendidik anak-anak. Berbalik kepada ajaran Islam, kita perlu didik anak cara Rasulullah SAW. Kita tidak mahu nilai-nilai murni yang sepatutnya kita tanamkan dalam diri mereka, dibajai dan disirami unsur-unsur yang boleh melemahkan serta menghasilkan tanaman yang tidak berkualiti. Maka ramai kini ibu bapa prihatin yang tercari-cari teknik terbaik mendidik anak-anak.

Candid. . #AstroRayaScreening . @anakdarapakazad @eirasyaziraofficial

A post shared by Pak Azad KingSmaN (@azadsyazirarose) on

Di barat, teknik keibubapaan yang sedang popular adalah Keibubapaan Positif atau Positive Parenting.

Apakah yang dimaksudkan dengan Positive Parenting?

Positive Parenting – sometimes called positive discipline, gentle guidance that keeps our kids on the right path, offered in a positive way that resists any temptation to be punitive. Studies shows that’s what helps kids learn consideration and responsibility and makes for happier kids and parents.

Positive Parenting memberi makna ibu bapa mengendali dan mendidik anak itu dengan cara yang paling baik. Tidak melibatkan pukulan, jeritan, penghinaan dan pelbagai tindakan negatif yang boleh melemahkan anak dan menjadikan anak lebih cenderung untuk mempunyai masalah.

Dalam Islam, teknik mahupun cara mendidik anak-anak telah lama ditunjukkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Kita tidak perlu pergi jauh untuk mengetahui cara yang paling baik untuk mendidik anak. Islam sendiri telah menyediakan contoh terbaik dalam pendidikan anak-anak. Dr Abdullah Nasih Ulwan, yang lebih dikenali sebagai bapa pendidikan Islam ada menggariskan tentang cara-cara mendidik anak-anak dari sebelum berkahwin lagi mengikut panduan yang telah ditunjukkan Nabi Muhammad s.a.w.

Dapatkah kita membayangkan anak-anak yang kita tarbiyyah itu membesar dengan begitu baik sekali. Mereka menghormati orang tua, mengerjakan solat, puasa, cemerlang di dalam akademik dan sebagainya. Bukankah itu suatu ketenteraman buat kita sebagai ibubapa? Kita akan sentiasa merasa tenang dan bahagia.

Comel Anak Azad bersolat.

VIDEO:

Mohon,like,komen dan share. Selamat Sejahtera.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Sumber: DiariDunia

Sumber: Islamik Info

(VIDEO) ANAK AZAD JAZMIN JAWAB SOALAN DALAM BAHASA TAMIL, BERDEKAH NABIL DAN NEELOFA KETAWA!

Baru-baru ini pihak MeleTOP telah menjemput pasangan selebriti, Azad Jazmin dan Eira Syazira bersama anak sulung mereka, Amarra Sofea Rose.

Di awal rancangan, pihak MeleTOP ada memuat naik video Amarra bersama Azad di ruangan Instagram mereka

Lucunya aksi Amarra yang berbahasa tamil bersama bapanya mencuit hati netizen.

Tidak hanya itu, ketika di sesi temubual, kanak-kanak berusia lima tahun itu turut membalas pertanyaan pengacara Neelofa dan Nabil menggunakan bahasa Tamil. Berdekah Nabil dan Neelofa mendengar jawapan Amarra!

Rupanya di sebalik percakapan Tamil anak beranak itu, Azad mendedahkan bahawa Amarra sebenarnya tidak memahami perkataan yang disebutnya! (Minit ke 5:00)

Amarra dilahirkan pada 11 Januari 2013 di hospital Columbia Asia, Puchong. Difahamkan nama Amarra diambil sempena nama ibu Azad dan ibu Eira Syazira.

Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *